GeeFirm

Zoho als platform voor je operatie

31-10-2022 00:25 Reactie(s) Door w.klok

De voordelen van het Zoho platform

Je leest en hoort veel over platforms. De belofte van een platform is een zorgeloze omgeving waarin je je de functionaliteit voor je bedrijfsvoering kan organiseren, zonder dat je al te veel last hebt van migraties en integraties. En ideaal is natuurlijk een geìntegreerde data omgeving, zodat je alle analyses kan maken die je wilt, zonder dat je moeite hoeft te doen voor de beschikbaarheid en kwaliteit van data. Maar wat kan een platform in de praktijk echt voor je betekenen, wat is voor nodig als je het hebt over je eigen organisatie en je ICT beleid? In deze blog vertellen we je meer over hoe je het Zoho platform kan inzetten om jouw bedrijfsvoering soepel te laten lopen en het perspectief biedt naar de toekomst om gemakkelijk processen en data aan te passen als jij dat nodig vindt of de wereld om je heen verandert. 

De uitdaging. Een platform vinden dat nu en in de toekomst bij je past

Lange tijd was het dominante beeld eigen servers te willen. En daarop je eigen software te plaatsen. Dat beeld is achterhaald en maakt plaats voor 'de cloud'. Het enige dat je daarin aan hardware nodig hebt is een betrouwbaar netwerk, wifi en pc's, laptops, tablets en telefoons. De belofte van cloud applicaties is dan natuurlijk any device en overal kunnen werken waar je dat wilt. Volgende probleem is dan de integratie tussen de verschillende cloud applicaties waar je mee werkt, je informatievoorziening ofwel je Business Intelligence. Hoe organiseer je dat in 'de cloud' of verschillende clouds waarin je werkt? Beste keus: één patform.

Wat mag je verwachten van een platform?  

Met een platform kan zorgeloos je ICT benutten tegen een veel lagere TCO (Total Cost of Operation). 


En heb je veel minder zorgen over servers, backups, services en veiligheid van je data. 


Hoe meer functionaliteit je in één platform kan onderbrengen, hoe meer voordelen je hebt. Vooral omdat de beheerskosten en kosten van integratie dan verder beperkt zijn. 


Maar in de praktijk is keuze voor een platform nog best lastig. Veel bedrijven tenderen naar ´best-of-breed´: de beste oplossing voor finance, de beste oplossing voor marketing en sales, en ga zo door. 


En uiteraard met het argument dat je standaard software wilt, zonder maatwerk, want dat is duur en moet worden onderhouden. Consequentie is dat de rekening voor integratie in de praktijk ook best hoog uitkomt. 


En voor degenen die wel voor een platform kiezen, de functionaliteit van de oplossingen is niet altijd wat je wilt en ook niet altijd gemakkelijk aanpasbaar zonder de dure route op te gaan van maatwerk. 


Maar de grote vraag is dan natuurlijk ook: hoe waarschijnlijk is het dat een bundel standaard applicaties over 3 jaar nog bij je past. Is je ´best of breed´ keuze wel toekomst bestendig?


Een lastige puzzle dus  voor het topmanagement: ga je voor ´best-of-breed´ (tevreden managers en hoge integratiekosten) of ga je voor een platform (lage integratiekosten en kans op ontevreden managers en medewerkers).     

De belofte van het Zoho platform

Zoho vertrekt vanaf de klant. Je begint met het organiseren van je klantdata in CRM of in Desk (Customer Service). Daarna kies je de applicaties die voor je belangrijk zijn: interne communicatie (Cliq), voorraad en logistiek (Inventory) of  marleting en ecommerce (Commerce, SalesIQ, Marketing Automation). Maar ook HRM (people, Recruit), Intranet (Connect) en events (Backstage).  Lever je ICT services, dan heeft Zoho ook nog vele specifieke oplossingen. 


Het pad bepaal je zelf. Zoho biedt flexibele licentiemodellen variërend van één of meerdere losse apps tot een deelsuite (Zoho CRM Plus, Zoho Marketing Plus) of Zoho One (meer dan 50 apps voor één prijs, voor al je mensen. 


Je maakt als het ware een ketting van alle losse apps zoals jij dat wilt en bepaalt telkens de beste prijsstructuur.  Qua functionaliteit, elke Zoho app komt in meerdere varianten waaruit je kan kiezen.  Al die varianten zijn geïntegreerd in het Zoho Ecosysteem. 


In de 'grote Zoho apps' kan je velden toevoegen,  workflows definiëren, gemakkelijk importeren vanuit apps van derden. En ook tussen apps meer verbindingen te maken (Zoho Flow). Sommige apps als Zoho CRM bieden de mogelijkheid om maatwerk onder te brengen in een separate module. 


En als dat niet volstaat kan je via het low code platform (Creator) een eigen app maken die doet wat jij vindt dat het moet doen. Direct klaar voor mobiel gebuik en geïntegreerd met het Zoho ecosysteem. 

Het implementatie en integratie vraagstuk

Implementatie is altijd een belangwekkend vraagstuk, maar de cloud helpt: een applicatie toevoegen aan je browser is geen probleem. 


Een mooie eigenschap van het Zoho platform is dat implementatie relatief weinig aandacht vergt. Je moet weten wat je wilt en dan is de software zo te configureren en in te richten dat het snel gaat passen. 


Een korte implementatietijd is belangrijk, niet alleen qua kosten maar ook qua acceptatie. En wil je het na enige tijd anders of wil je aanpassingen, dan kan je dat of zelf doen of met je Zoho partner doen. 


Heb je applicaties die 'key' zijn voor je medewerkers, dan is de kans groot dat je een plugin op de Zoho Marketplace aantreft. Vaak door de OEM-er zelf gemaakt voor Zoho, vaak gratis en ook vaak betaald. Maar dan heb je een 'single click' integratie met Zoho. Daarin onderscheidt Zoho zich van andere platforms: open, eenvoudig integreerbaar met apps van derden. Uiteraard gecertificeerd door Zoho. 


En de grote ERP systemen? Ook daaroor zijn integraties standaar beschikbaar, ofwel via Zoho of via gespecialiseerde integratieplatforms. Of het nu om SAP of Exact Online gaat, de koppelingen zijn eenvoudig beschikbaar. 


Het belangrijkst: je kan gerust kijken naar de toekomst van je applicatielandschap als je voor Zoho kiest. Integraties met alle andere belangrijke softwares zijn voorhanden. En Zoho staat bepaald niet stil. Voegt voortdurend functionaliteit en apps toe aan Zoho One. 

w.klok

Deel -