GeeFirm

Excellente Projectmanagers 

01-09-2021 13:35 Reactie(s) Door w.klok

Projectmanagers moeten excelleren in verwachtingsmanagement 

Onlangs heeft Mark van Leeuwen, CEO van VOGSY, een poging gedaan een ​​holistisch overzicht op te stellen van de vreemde en wonderlijke wereld van projectmanagement. Hij signaleert ook enkele duidelijke verbeterpunten voor zelfs ervaren projectmanagers.

Projectmanagers moeten excelleren in verwachtingsmanagement

Professional Services Organisaties ´live-and-die´ met de kracht van hun projectmanagers

Projectmanagers hebben de complexe taak een resultaat in vaak korte tijd neer te zetten, met gelimiteerde middelen. Je moet dan goed zijn in 1000 dingen, waarvan de belangrijkste zijn:

  • Communicatie met teams en stakeholders 
  • Management van verwachtingen
  • Een kei zijn met middelen en mensen 

Waarom communicatie zo belangrijk is 

De projectmanager is aanspreekpunt van de de opdrachtgever, management, projectleiders en soms ook het bestuur van het bedrijf. Ze moeten: 

  • kunnen onderhandelen over de definitie van succes voor het project

  • scheidsrechter zijn bij interpersoonlijke conflicten en navigeren met moeilijke persoonlijkheden

  • verschillende werkstijlen motiveren

  • goede verstandhouding onderhouden met de PM's van andere projecten

  • klanteisen vertalen naar projectaanvragen

  • "Nee" zeggen op een manier die niet iedereen afsluit

Excelleren in management van verwachtingen

Projectmanagement is succesvol wanneer het project op tijd en binnen het budget van start gaat, terwijl het team en de klant tevreden blijven. Ja, dat is een hele opgave - daarom is het zo moeilijk om projectmanager te zijn! 


Eén van de meest kritische, maar over het hoofd geziene vaardigheden voor elke projectmanager is het managen van de verwachtingen van de klant en het team. 

Verwachtingsmanagement is een mooie manier om te zeggen dat de projectmanager een duidelijk beeld heeft van de reikwijdte, het budget en de tijdlijn van het project, en de klant en het team gedurende het hele proces binnen die parameters kan ruziën.

Kei zijn in mensen en middelen management

Het gebruik van middelen is cruciaal voor projectsucces  Als projectmanager moet je weten welke middelen (mensen, tools, materialen, etc.) beschikbaar zijn en hoe deze budget en tijdlijn beïnvloeden. Een ​​slim projectplan is mooi, maar zonder de juiste mensen en vaardigheden is het allemaal voor niets.

De zorgen voor juiste middelen levert project-managers vaak enorme hoofdpijn. Het is tijdrovend om urenstaten en beschikbaarheid bij te houden en af te stemmen op het projectplan. Hoe meer mensen betrokken zijn, hoe makkelijker je fouten maakt. Steeds meer projectmanagers beginnen dit proces te automatiseren met behulp van professionele services-automatiseringstools (PSA's) zoals VOGSY..

w.klok

Deel -