GeeFirm

Stuur je PSO met een norm bezettingsgraad

16-01-2022 22:04 Reactie(s) Door w.klok

Waarom bezettingsgraad de sleutel is naar meer winst voor je PSO

Ongeacht de focus van een Professionele Services Organisatie (PSO) - van digitaal marketingbureau tot managementadviesbureau of software ontwikkelingsbedrijf, een PSO verkoopt voornamelijk tijd en de expertise van je team. Daarom heb je een expliciet model voor factureerbare resources nodig dat van toepassing is op elke werknemer in de hele organisatie. Daarvoor heb je de ‘bezettingsgraad’ nodig. 

Voor Professional Services Organisaties is de bezettingsgraad een belangrijke KPI

Voor Professional Services Organisaties is de bezettingsgraad een belangrijke KPI

Bezettingsgraden zijn een maatstaf voor efficiëntie en productiviteit van een individu (of zelfs een hele PSO) bij het genereren van inkomsten ten opzichte van de beschikbare bandbreedte, verdeeld over een bepaalde periode. 


In eenvoudiger bewoordingen weerspiegelt een bezettingsgraad het percentage van de werkuren van een werknemer dat aan een klant kan worden gefactureerd ten opzichte van hun algehele beschikbaarheid.

Is er een standaard of succesformule? 

Helaas is het antwoord op deze vraag 'nee', en daar is een aantal redenen voor. Organisaties hebben vooral verschillende strategieën, dus formules voor (resource)gebruik variëren.


Neem PricewaterhouseCoopers of Deloitte, exploitanten van enorme en wereldwijde professionele diensten en adviesnetwerken. Hun medewerkers genereren inkomsten met langdurige opdrachten, vaak in klantomgevingen. Deze bezettingspercentages voor consulting zijn doorgaans erg hoog omdat de pijplijn met werk vol is, banen specifiek zijn en de prioriteit volledig ligt bij het genereren van inkomsten.

Hoe bereken je de bezettingsgraad?

Om de bezettingsgraad van werknemers correct te berekenen, moet je begrijpen dat verschillende rollen verschillende tarieven hebben. 

Iemand met leidinggevende taken  zal  bijvoorbeeld niet zo hoog scoren als iemand die rechtstreeks aan een project werkt. 

Waarom? Je zou verwachten dat leidinggevenden een groot deel van hun tijd besteden aan het beheren van personeel en het uitvoeren van andere taken die niet rechtstreeks aan een klant kunnen worden gefactureerd.

Kan software de bezet- tingsgraad verhogen?

Gelukkig is er technologie beschikbaar die het creëren en behouden van bezettingsgraden, marges en winstgevendheid in een handomdraai inzichtelijk kan maken. 

Tools zoals VOGSY zijn speciaal gemaakt met PSO's in gedachten. Professional Services Automation (PSA)-platforms maken iedereen in een PSO vrij door tijdrovende taken op het gebied van management, verkoop, financiën, operations en projectbeheer te automatiseren. Ze vergemakkelijken elke stap van de reis van offerte naar geld. 

w.klok

Deel -