GeeFirm
Specialisterren, de beste testers

Social Enterprise Specialisterren gaat 'social' met VOGSY

Toen McKinsey in 2016 de sociale onderneming Specialisterren bestempelde tot een Society Changer, betekende dat veel voor de jonge onderneming Specialisterren. Het Nederlandse bedrijf levert software testservices aan de grote banken en verzekeraars, grote retailers en IT bedrijven. Maar met een bijzondere twist erin: Specialisterren werkt vrijwel uitsluitend met autistisch personeel, 'speciale sterren' genoemd

Het verhaal van Specialisterren

Vaak hebben mensen met autisme een speciaal talent en zijn zij succesvol op het gebied van software testing. Een goed oog voor detail is vereist, nauwkeurig te werk te gaan en het vermogen zich heel goed te kunnen concentreren. 

Ondanks de perfecte fit met de job, worden deze kandidaten in selectietrajecten nogal eens over het hoofd gezien, omdat zij op het vlak van interactie vaak iets tekort komen in interview situaties. 

"Bij Specialisterren moedigen we autistische kandidaten aan te solliciteren. Dit is heel belangrijk voor onze sociale missie", zegt Sjoerd van der Maaden, oprichter van Specialisterren. 

Met speciaal talent is Specialisterren succesvol in software testing

"Erkenning krijgen door McKinsey was een fantastische waardering voor het werk van het Specialisterren team. Het was onze overtuiging dat mensen met een autistische beperking een unieke bijdrage kunnen leveren aan informatietechnologie. Onze dubbelcijferige groei laat ons al enige tijd zien dat we het juiste spoor te pakken hebben", vertelt Van der Maaden. 


Sjoerd van der Maaden richtte Specialisterren op in 2008. Eén van zijn belangrijkste aandachtsgebieden vandaag de dag is ervoor zorg te dragen dat bij aanhoudende groei van de activiteiten ook het vermogen van het bedrijf zich aanpast om haar bedrijfsvoering te verbeteren en de wijze waarop het bedrijf gerund wordt,  telkens weer te optimaliseren. "We moeten onze mensen laten zien dat we telkens en opnieuw de juiste omgevingscondities neerzetten zodat zij uitstekend werk kunnen leveren als onze business groeit. Net zo belangrijk is ons vermogen aan klanten over te brengen dat zij de kwaliteit van output krijgen die zij nodig hebben.  Dat betekent complete 'auditability' van elke stap in ons proces van dienstverlening". Daarnaast is het bijzonder gewenst in een sociale onderneming als Specialisterren om bijzonder kritisch te zijn op de uitgaven, elke cent te kunnen verantwoorden en te opereren vanuit solide financiële basis. 

De uitdaging: in control zijn tijdens het opschalen van de business

Om daadwerkelijk gecontroleerd te kunnen groeien wilde het team bij Specialisterren enkele belangrijk business doelstellingen en operationele voordelen realiseren. Het ontwikkelen van een efficiënte en verantwoordelijke werkwijze was van groot belang voor Specialisterren op het advies van McKinsey op te volgen hun sociale onderneming op te schalen. De grote vraag was echter hoe dit te bereiken. 


Sjoerd van der Maaden en zijn team begonnen verschillende opties in kaart te brengen voor het bereiken van deze doelen. Als eerste keken ze naar de mogelijkheid om CRM op te schalen, maar ze serveerden deze optie af vanwege de bewerkelijkheid en tevens vanwege de ongewisse uitkomsten van zo'n traject. Als tweede optie bekeken ze de mogelijkheid een 'greenfield' ERP implementatie te starten. Maar ook dit proces beoordeelde het team als te langdurig met een potentiëel negatief effect op de wendbaarheid van de organisatie. Toen deze beide routes eigenlijk niet haalbaar bleken, voelde het team bij Specialisterren zich zonder een reëel alternatief en 'out of options'. 

De oplossing: VOGSY, gebouwd met de gebruiker in gedachten 

"Toen we VOGSY ontwierpen was onze opgave niet alleen om de kern efficiency problematiek van een Professional Services Company aan te pakken, maar ook en vooral focusten we op een gemakkelijke, intuitieve software oplossing die professionals daadwerkelijk willen gebruiken. En door het incorporeren van het grootboek voor de 'basic financials', project en resource management, tijdschrijven en declaraties, hebben we een forse verbetering van de business control bereikt die de klanten van VOGSY in staat stelt winstgevende groei te realiseren", zegt Leo Koster, oprichter van VOGSY. 


"VOGSY is gebouwd met een social style app interface. Dit betekent dat we alerts en updates naar je persoonlijke time-line op je mobiel sturen als je een bepaalde actie moet nemen. Je hoeft geen data in te geven of te uploaden of een flinke training te volgen om van VOGSY te kunnen profiteren. Als je een social app kan gebruiken, kan je zeker VOGSY gebruiken", vervolgt Leo Koster. 


En juist dit gebruiksgemak en eenvoudige en snelle implementatie waren belangrijke redenen voor Specialisterren om voor VOGSY te kiezen. Binnen een maand werd een aantal belangrijke processen herontworpen in het bedrijf en werden de KPI's in VOGSY in bedrijf genomen. Binnen 15 maanden was het hele bedrijf VOGSY volop aan het gebruiken. De introductie en roll-out was met een enkele introductie sessie en enige on-the-job-support snel en eenvoudig geregeld. 


Nu de oplossing is uitgerold naar het gehele team van professionals, is het bedrijf volledig 'on track' om haar omvang te verdubbelen op een veilige wijze en staat het team van Specialisterren volledig achter de gemaakte keuzes. 

Het resultaat

Sjoerd van der Maaden stelt "We vinden het fantastisch dat VOGSY in de Google Cloud draait als een kosten-effectieve app, zonder dat we investerings lock-in hebben. Dat komt volledig overeen met onze visie om geen technologie aan te schaffen. En het rendement van VOGSY is nog groter dan we van tevoren bedacht hadden. Omdat alle informatie in real time wordt gedeeld en geupdate, vindt facturering direct en snel plaats vanuit VOGSY. We hoeven dus niet meer door het tijdrovende maandelijkse proces te gaan van informatie verzamelen en vervolgens handmatig factureren. Dit heeft niet alleen een gunstig effect op de productiviteit maar vooral op de cash-flow van onze onderneming, die heeft met VOGSY een flinke boost gekregen. 


De feedback die we van onze professionals, de 'special stars', krijgen is bijzonder positief omdat onboarding volledig zonder wrijving verloopt en we voor hen met VOGSY daadwerkelijk ook een meer stimulerende werkomgeving hebben gecreëerd. 


VOGSY heeft onze staf in staat gesteld voortdurend de beste prestaties te leveren, omdat zij in VOGSY  altijd de vereiste informatie beschikbaar hebben om hun werk te doen. Daardoor zijn zij beter geïnformeerd, gemotiveerd en uitgedaagd. Door iedereen de juiste informatie te geven krijgt iedereen de gelegenheid door te groeien en het volledige potentieel te benutten. 

SJoerd van der Maaden, Founder Specialisterren

Sjoerd van der Maaden, Oprichter van Sociale Onderneming Specialisterren

"Als CEO kan ik mijn tijd heel effectief benutten, omdat ik beschik over real-time betrouwbare data over het bedrijf en hoe het met de bedrijfsvoering gaat. Ik ben voortdurend op de hoogte hoe het er voor staat. Specialisterren ligt nu goed op het spoor in de richting van meer social doordat we nu  'social' werken met VOGSY en we volledig in control zijn. Dat is een perfecte uitkomst".