GeeFirm

Quote-to-Cash: sleutel naar groei voor een services firma

23-04-2021 16:58 Reactie(s) Door w.klok

Stroomlijn het werk waarmee je je geld verdient

Bedrijven die groeien en vlot geld verdienen, ongeacht het economisch klimaat, praten minder en ondernemen meer actie. Hoe? Door activiteiten te stroomlijnen waarmee ze geld verdienen: het ophalen, uitvoeren en factureren van projecten. Ofwel het 'quote-cash' proces.

Denk aan het quote-to-cash proces als aan een estafette race

Denk aan het quote-to-cash proces als een estafette race

Vanaf het moment dat je verkopers een service aanbieden tot het moment dat je het geld in handen hebt, zijn je teams bezig met quote-to-cash. Dat is de term die wordt gebruikt om te verwijzen naar alle bedrijfsprocessen die plaatsvinden tijdens de verkoop, levering en facturering van services. Ofwel de levensader van je dienstverlenende onderneming. 

Als je denkt aan het Quote-to-cash-proces als een estafette race, dan krijg je een goed beeld van hoe het werkt. Je team bestaat uit renners die het klant-project stokje doorgeven vanaf de initiĆ«le quote tot aan de laatste factuur. 

Quote/Cash (Q2C) is een estafette race

Samenwerken in een estafette race doe je vooral door goed op te letten en het stokje tijdig door te geven. Van verkoop naar planning, naar service delivery, van service delivery naar support en naar het versturen van de factuur. 

Als je dit proces op de juiste wijze verankert, laat je geen tijd en geen geld liggen en loopt alles gesmeerd. Stuur je er niet op, dan blijft er veel waarde liggen. 

Waarop moet je letten in de praktijk?

Grootste gevaar is dat iedereen met de beste bedoelingen zijn eigen optimalisaties aanbrengt voor zijn eigen werkterrein. Verkoop, Diensten, Support, Administratie. Dan wordt het moeilijk om het stokje goed door te geven en wordt het proces dus vertraagd. 

En in dienstverlening geldt: wat tijd kost, kost de dienstverlener geld. Dat kan de dood in de pot zijn voor een groeiend bedrijf. 

Hoe moet je het Q2C proces verbeteren?

Vooral een solide Q2C Softwaretool kan je helpen om het proces te stroomlijnen, door gerichte informatievoorziening, alerting en je teams tijdig en volledig te informeren over klanten, projecten, budgetten en marges. 

Een tool zoals VOGSY automatiseert taken als het opvolgen van een ontvangen handtekening van een klant op een offerte naar een project en vanuit bestede uren naar facturering.

w.klok

Deel -